Klimatförändringarna påverkar oss alla

Klimatförändringarna påverkar oss alla.
På godmorgon pogrammet i morse fick de besök av en kvinna som har varit i Afrika och jobbat med "världens hårdast jobb". Där berättar hon hur kvinnorna i detta land arbetar hela dagarna långa med bland annat skörd.
Klimatförändringarna gör så att deras grödor blir skadade och därmed ökar svälten.
De får torka och överdrivet regn. Detta gör att det blir svårare för dem att odla, eftersom odlingarna behöver lika mycket av både regn och sol.
Eftersom vädret är ostabilt och att sommaren eller vintern kommer antingen för tidigt eller för sent, så blir det att människorna sår antingen för tidigt eller för sent.
Detta land som redan har svält behöver inte mer svält pågrund av klimatförändringarna, som bland annat vi konsumenter från i-länderna ställer till med. Med bland annat överkonsumtion.
Om vi vill stoppa svälten så måste vi stoppa klimatförändringarna! 
Gör det med bland annat de olika tips som jag har skrivit om tidigare.

Du kan även hjälpa dessa människor genom att köpa denna Wonderbag som jag också har skrivit om tidigare. Köper du en så ger du också en till dessa människor.
Pussar och kramar från Yasmine

hållbart tillverkade kläder

Här kommer det lite tips om affärer som säljer hållbart tillverkade kläder. Vissa kläder är ekologiska och vissa har hållbarhet i tanken.

Detta är affärer som jag själv har kollat upp och frågat om tillverkningen.
Men jag vill att ni ska vara observanta på att alla kläder i butikerna inte alltid är tillverkade på ett hållbart sätt.

1. Intersport.
Intersport har ett märke som heter the essentials.
Deras kläder är helt ekologiska och gjort på ekologisk bomull. 100% bomull dessutom. Det är inte heller överdrivet dyrt.
Jag köpte tights i detta märke och dom kostade bara 99:-
Jag köpte också en tröja med 100% bomull som kostade 279:- och det är inte farligt tycker jag för det man fick.


2. Indiska.
Indiskas kläder kanske inte är ekologiska, men deras tankesätt är hållbart. Dom granskar deras leverantörer med både kläder och inredning, så att det inte ska finnas dåliga arbetsförhållanden eller miljöhot eller som skadar djur.

3. Vero Moda
Vero Moda kan ha ekologiska kläder till salu. De har även ett hållbart tankesätt som inte heller gynnar barnarbete eller andra dåliga arbetsförhållanden eller som skadar djur.

Detta som jag har skrivit är vad butiksbiträdet har berättat till mig. Och så som det står i svensk lag är att de inte får ge ut fel information. Fråga alltid själv om du känner dig osäker.

Jag kommer hela tiden att söka och leta efter dom mest klimatsmarta kläders affärerna och markerna. Direkt när jag hittar nått så kommer jag att blogga om det.
Ifall om det visar sig att om något märke eller kedja har en skandal som säger emot mina värdegrunder så kommer dess märke eller kedja försvinna från denna blogg.

För det är inget jag vill gynna. Och med det säger jag att jag kan bara garantera de som jag blir informerad om tillexempel från butiksbiträdet. Man ska ju alltid tänka kritiskt.

Puss och kram från Yasmine

Hållbart tillverkade kläder

Hej alla mina kära blogg läsare.
Även om jag inte har skrivit några inlägg på ett tag, så har det varit folk som har läst min blogg. Och det är roligt att se.
Nu tänkte jag skriva lite om kläder. För om det är någonting som är påfrestande för miljön så är det tillverkningen av kläder.
Och bakom mycket klädes tillverkning finns även barn arbete, dåliga löner och dåliga förhållanden på arbetsplatsen för människor i fattiga länder eller som ger skador på djur(SVT, nyhetsmorgon).

Man ska tänka på när man handlar kläder: "Varför är det billigt?"
Där kan det ligga barnarbete eller andra dåliga förhållanden bakom. Kvaliteten brukar inte heller vara den bästa. Så när man handlar billiga kläder så finns det en risk att man gynnar dessa dåliga egenskaper. Därför kan det vara värt att tänka på vad är det man egentligen vill gynna?
Vill man gynna barn arbete och påfrestningar på miljön som icke hållbara bomulls tillverkningen kan göra?
I mitt kommande inlägg kommer jag att ge tips på ställen där du kan handla hållbart för miljön och människor. Och kom ihåg nästa gång du står i en klädesbutik. Är dessa kläder hållbart tillverkade? Om inte annat så kan du fråga dom i butiken. Kom också ihåg att inte över konsumera. (Köp inte mer än vad du behöver). Och skänk dina kläder till tillexempel myrorna. Det kan du idag göra vid närmsta återvinningsstation. 
Puss och kram från Yasmine 

RSS 2.0